Angst- en paniekklachten
Iedereen heeft zich wel eens onveilig, angstig of bang gevoeld. Angst is een gevoel dat ontstaat als er gevaar dreigt en dan ook adequaat In veel gevallen is angst van korte duur. Toch komt het ook voor dat de angstklachten lang aanhouden, terwijl het gevaar al lang geweken is of er helemaal geen sprake is van gevaar. De paniek volgt op lichamelijke verschijnselen als ademnood, hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, duizeligheid en hevige transpiratie. Deze verschijnselen zijn ongevaarlijk en vaak het gevolg van te veel oppervlakkig in- en uitademen, maar worden door de patiënt verkeerd geïnterpreteerd: vaak denkt hij een hartaanval door te maken. De persoon heeft het gevoel de controle over zichzelf te verliezen: de angst flauw te vallen, gek te worden of dood te gaan is overweldigend.
Er zijn klachten die ook een deel van angst kunnen zijn. Duizeligheid, wazig zien, een verdoofd gevoel of tintelen van armen en vingers, stijve, bijna verlamde spieren, hartkloppingen en kortademigheid zijn daar voorbeelden van. Heeft iemand deze gevoelens zonder te weten waar het vandaan komt? Dan kan er angst ontstaan die zo hoog kan oplopen dat het paniek wordt. Er is sprake van angst om dood te gaan of krankzinnig te worden.
Behandeling van angst en paniek
Ook voor angst en paniek klachten richten we ons op een persoonlijke aanpak, omdat de aard en ernst van de klachten van persoon tot persoon erg kan verschillen. Het autonome zenuwstelsel is vaak uit balans, waardoor je lichaam signalen van gevaar krijgt, zonder dat er daadwerkelijk gevaar is. Het kan zijn dat een vroegere traumatische ervaring dit oproept of dat er een vicieuze cirkel is ontstaan, waarin je zelf bepaalde signalen bent gaan labelen als gevaar en daardoor angstig wordt. Dan ontstaat vervolgens een cirkel waarin je bang wordt voor de angst of paniek. Meestal gaan we aan de slag met een combinatie van lichaamsgerichte psychologie en hartcoherentietraining, omdat angst en paniek vaak gepaard gaat met meerdere fysieke signalen, zoals kortademigheid, hoog ademen, verhoogde hartslag, piekeren en angstzweet. Door met deze fysieke signalen anders om te leren gaan en jezelf te trainen in ademhalingstechniek van hartcoherentie en een andere mindset (gedachten over je fysieke signalen) krijg je weer vertrouwen in je eigen lichaam en kun je de signalen anders gaan waarnemen en beoordelen. Op deze manier bekijken we de klachten op meerdere manieren en richten wij ons zowel op de psychische als de lichamelijke component van de klachten.